Toimintaterapia
Toimintaterapia perustuu toiminnan terapeuttiseen käyttöön sekä toimintaterapeutin ja asiakkaan väliseen yhteistyöhön ja vuorovaikutukseen.
Toimintaterapiassa tuetaan lapsen ja nuoren kokonaiskehitystä, jotta mahdollisimman omatoiminen arjesta selviytyminen mahdollistuu aikuisiässä. Toimintaterapia painottuu erilaisiin kehitettäviin osa-alueisiin, kuten leikkitaidot, itsestä huolehtiminen, oman toiminnan ohjaus, sensomotoriikka, hieno- ja karkeamotoriikka, hahmottaminen, sosiaaliset taidot, käyttäytymisen säätely ja minäkuvan kehittyminen.
Leikillisyys on tärkeä osa toimintaterapiaa. Leikillisyyden avulla lapsi motivoituu harjoittelemaan hänelle vaikeampiakin asioita. Harjoitusmenetelminä käytämme luovia menetelmiä, kuten piirtämistä, maalausta, sormivärejä ja savitöitä. Sensomotorisia taitoja ja kehon hahmottamista vahvistetaan mm. keinujen, liukumäkien, trampoliinien, patjojen, palikoiden, mahalautojen ja puolapuiden avulla. Pelejä ja rakenteluja voidaan käyttää vahvistamaan mm. asiakkaan sosiaalisia taitoja tai visuaalista hahmottamista ja hienomotoriikkaa. Toimintaterapiassa korostuu arkisten asioiden harjoittelu, kuten välipalojen teko, leipominen, repun pakkaaminen, pukeutuminen jne. Muokkaamme eri menetelmiä asiakkaan taitotasoon sekä tavoitteisiin soveltuviksi.
Toimintaterapia voi toteutua vastaanottotiloissamme tai asiakkaan päiväkodissa, koulussa tai kotona.
Yhteistyö lähiympäristön kanssa tärkeää
Asiakkaan kuntoutumisen kannalta erittäin tärkeää on toimintaterapeuttiemme tekemä yhteistyö lähiympäristön kanssa. Yhteistyötä teemme asiakkaan kodin, koulun, päiväkodin, lastenkodin ym. kanssa. Teemme yhteistyötä myös asiakkaan muiden terapeuttien, kuten fysio-, puhe- ja ratsastusterapeuttien kanssa.
Yhteistyössä asiakkaan ja lähiympäristön kanssa laaditaan yhtenevät tavoitteet toimintakyvyn edistymiseksi, mietitään keinoja niiden saavuttamiseksi ja arvioidaan niiden toteutumista. Tavoitteiden saavuttaminen mahdollistuu, kun asioita harjoitellaan terapioiden lisäksi myös eri arkiympäristöissä.
Miten toimintaterapiaan hakeudutaan?
Toimintaterapiaan tullaan useimmiten maksusitoumuksella tai palvelusetelillä. Asiakkaaksi voi hakeutua myös itse maksavana.
Lähettävä taho arvioi asiakkaan kuntoutustarpeen. Lähettävä taho voi toimia terapian maksajana. Vaikeavammaisen asiakkaan kohdalla toimintaterapiakuntoutuksen maksaa Kela.
Lähettävät tahot:
- Helsingin kaupunki
- HUS, HYKS Lasten ja nuorten sairaala, neurologian ja psykiatrian poliklinikat
- HUS Foniatrian poliklinikka
- Helsingin kaupunki, kehitysvammapoliklinikka
- Vantaan kaupunki, kehitysvammapoliklinikka
Terapian maksavat tahot:
- Kela
- Helsingin kaupunki
- HUS
- Vakuutusyhtiö
- Asiakas
Lähettävä taho määrittelee terapiajaksolle kokonaistavoitteet. Oma toimintaterapeuttinne tekee niistä kanssanne pienempiä konkreettisia osatavoitteita. Tavoitteet ovat aina arjen toimintakyvykkyyttä, elämän laatua ja osallistumista lisääviä. Tavoitteiden tulee olla realistisia, mitattavissa ja ajallisesti toteutettavissa.
Ensimmäisellä tapaamisella tehdään asiakkaan ja vanhempien/lähihenkilön kanssa terapiasitoumus, sovitaan terapiajakson tavoitteet, terapian toteutusajat sekä terapiapaikka.
Toimintaterapeutti tekee terapiajakson lopussa terapiapalautteen vanhemmille, lähettävälle ja maksavalle taholle. Palautteeseen kirjataan terapian sisältö, terapialle asetettujen tavoitteiden toteutuminen sekä jatkosuositukset. Terapiajakson loppuvaiheessa toimintaterapeutti, asiakas ja asiakkaan huoltajat tapaavat palautekeskustelussa sopien samalla toimintaterapian jatkoista tai lopettamisesta.